21-11-2024
Nieuwe Leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen. Verder is de verwachting dat de meeste huishoudens volgend jaar iets meer kunnen lenen. Dit komt door de verwachte stijging van de lonen.
Wijzigingen 2025:
- Alleenstaanden kunnen sinds 2024 verantwoord € 16.000 extra lenen. Op advies van het Nibud wordt dit bedrag verhoogd naar € 17.000 in 2025.
- Voor specifieke situaties waarbij er nog geen of een verlaagd termijnbedrag voor een studielening van toepassing is, is er een nieuwe methode ingevoerd om te berekenen hoeveel invloed een studielening heeft op de maximale hypotheek. Vanaf 2025 is verduidelijkt dat kredietverstrekkers in deze gevallen moeten uitgaan van de actuele restschuld, de huidige rente en de resterende looptijd van de studielening om het maandbedrag te bepalen.
- Bestendig inkomen bij aanvragers zonder vast inkomen kan vanaf 2025 ook op basis van een verklaring van een deskundige vastgesteld kan worden.
De maximale hypotheek blijft gebaseerd op het energielabel
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning blijft vanaf 1 januari 2025 gebaseerd op het energielabel. Hierin verandert er dus niets ten opzichte van 2024.
Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Bij Woonnu zien we dit als een positieve ontwikkeling die bijdraagt aan de verduurzaming van woningen in Nederland. Als het energielabel beter is, kun je niet alleen meer lenen bij Woonnu, maar we geven ook een rentekorting op basis van het energielabel. Zo krijgt jouw klant al korting vanaf energielabel B. De korting wordt hoger als het energielabel beter is.
Verduurzaming blijft belangrijk, bespreek het daarom in je adviesgesprek
Ook vanaf 1 januari 2025 blijft het verduurzamen van een huis belangrijk. Omdat klanten vaak niet weten waar ze moeten beginnen wordt de kans steeds groter dat ze dat aan jou vragen! Je hoeft echt geen verduurzamingsexpert te zijn om je klant verder te helpen. Doe een berekening in onze Verduurzamingscheck. Zo weten jij en jouw klant binnen 3 minuten wat de verduurzamingsmogelijkheden zijn. En neem je dat bedrag makkelijk mee in je advies. Je klant kan namelijk ook in 2025 meer lenen als het huis wordt verduurzaamd.
Financiering via Woonnu
Als je klant voldoende inkomen heeft, dan kan deze in 2025 nog steeds meer lenen voor energiebesparende maatregelen. Bij Woonnu kan dat tot 106% van de marktwaarde van de woning, waarbij je maximaal 6% kunt financieren voor verduurzaming. Ongeacht het energielabel. Dit is uiteraard onder voorbehoud van het feit dat je klant aan de normen voor de betaling van de rente en aflossing kan voldoen.
Als je klant voldoende inkomen heeft en de financiering niet hoger is dan de marktwaarde van de woning, dan hoeft je klant het bedrag voor verduurzaming niet per se in een depot te zetten. Dit maakt het gemakkelijker om het depotbedrag te gebruiken voor andere vormen van woningverbetering. Let wel op dat het gebruik van het bouwdepot voor andere werkzaamheden dan verduurzaming van invloed kan zijn op de waarde van de woning. Het is daarom soms noodzakelijk om een (nieuw) taxatierapport aan te vragen bij een wijziging van de rubriek.