01-10-2021
Rentekorting: dít levert het op
De gemiddelde huizenbezitter investeert geregeld in zijn woning; van relatief kleine ingrepen tot omvangrijke verbouwingen. Wat veel woningeigenaren echter niet weten, is dat je flink kunt besparen op de totale woonlasten als je een verbouwing combineert met verduurzaming.
Lagere woonlasten door rentekorting
Rentekorting speelt hierbij een belangrijke rol. Als duurzaam hypotheeklabel bieden wij verduurzamende huizenbezitters namelijk een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente. Een rentekorting geldt voor het hele hypotheekbedrag en voor de gehele looptijd van de hypotheek (ook bij een tussentijdse verhoging). Verder belonen we vanaf energielabel B elke labelsprong met een extra rentekorting.
Op die manier kunnen huizenbezitters luxer én duurzamer wonen, terwijl hun totale woonlasten juist dálen. Het kan voor huizenbezitters met verduurzamingsplannen dan ook zeker aantrekkelijk zijn om hun huidige hypotheek over te sluiten. In het onderstaande rekenvoorbeeld staan we stil bij hoe investeringen in duurzaamheid leiden tot lagere totale woonlasten, inclusief rentekorting.
Rekenvoorbeeld: besparen, verduurzamen én luxer wonen
Esmée en Pieter en hun twee kinderen wonen in een gezellige, maar verouderde eengezinswoning in Zwolle. De totale hypotheek bedraagt 273.000 euro.
- Esmée en Pieter besluiten hun huis te verbouwen. Naast een nieuwe keuken en badkamer, willen ze de verbouwing aangrijpen om hun huis te verduurzamen. Het plan is om te investeren in dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en in zonnepanelen.
- Door deze maatregelen maakt de woning een sprong van energielabel C naar A. Daardoor komen ze in aanmerking voor rentekorting. Esmée en Pieter besluiten hun bestaande hypotheek over te sluiten naar Woonnu.
- Voor de totale verbouwing is een bouwdepot van 40.000 euro beschikbaar. Hiervan is 29.220 euro bestemd voor de nieuwe badkamer en keuken; de resterende 10.780 euro worden gebruikt voor de energiebesparende maatregelen.
- De oversluitkosten (boeterente, advies-, notaris- en taxatiekosten) bedragen 10.000 euro.
- De totale nieuwe hypotheek komt daarmee uit op 323.000 euro (273.000 + 40.000 + 10.000 euro), bij een looptijd van 20 jaar.
- De oude maandlasten bedroegen 1.173,78 euro, bij een rente van 3,2 procent. Door over te sluiten naar Woonnu, gaan de maandlasten omlaag. Ná de verbouwing betalen Esmée en Pieter elke maand 1.139,29 euro, bij een rente van 1,67 procent.
- Dit lijkt op het eerste oog geen al te groot verschil qua maandbedrag, maar let op: het gezin woont nu wel in een veel luxer, comfortabeler én duurzamer huis. En gemeten over de resterende looptijd loopt de besparing flink op, tot in totaal 8.277,60 euro.
- Bovendien wordt de maandelijkse energierekening een stuk lager. Elke maand betalen Esmée en Pieter nu 126 euro minder dan vóór de verbouwing. De totale woonlasten per maand komen al met al dus een stuk lager uit.
- Bovendien komen Esmée en Pieter in aanmerking voor eenmalige subsidies voor de energiebesparende maatregelen. In totaal ontvangen ze een bedrag van 2.020 euro terug.
Helder zicht op de mogelijkheden
De verduurzamingcheck van Woonnu geeft binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor iemands woning, inclusief meer informatie over de terugverdientijd van de benodigde investering. Ook maakt deze tool inzichtelijk hoe je klant profiteert van duurzaamheidskorting op de hypotheekrente vanaf energielabel B.
Meer weten?
Neem dan gerust contact op met Woonnu via (088) 670 65 40 of [email protected].
Ook interessant
Nieuwe leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen.
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.