21-07-2021
Wat levert duurzaam wonen op? Zó overtuig je je klant
Een duurzaam huis vinden is in de huidige krappe woningmarkt zo makkelijk nog niet. Gelukkig zijn er ook ná aankoop nog volop verduurzamingsmogelijkheden, vertelt jeugdconsulente Dieske Beunk. “Het is fijn als de hypotheekadviseur meekijkt en meedenkt.”
Dieske en haar vriend Jasper proberen zo duurzaam mogelijk te leven: ze letten op hun energieverbruik, reizen altijd zo bewust mogelijk, en proberen hun gebruik van plastic en verpakkingen te minimaliseren. Ook waren ze in de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, in maart, beiden actief als vrijwilliger voor Kies voor Klimaat: een landelijke campagne om zoveel mogelijk kandidaten met een ‘groen’ hart in het parlement te krijgen.
Niet realistisch
Toen Dieske en Jasper het afgelopen jaar op zoek gingen naar een nieuwe woning in de regio Amsterdam of Utrecht, was dan ook al snel duidelijk dat de voorkeur uitging naar een zo duurzaam mogelijke woning, met een zo hoog mogelijk energielabel. Maar op de huidige krappe woningmarkt bleek die zoektocht zo makkelijk nog niet, blikt Dieske terug. “We gingen bewust op zoek naar een woning die al was voorzien van op zijn minst dubbel glas en van vloer- en dakisolatie. Ook zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp zouden zeker welkom zijn.”
“Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat onze duurzaamheidswensen in de huidige krappe markt niet allemaal even realistisch zijn. Het woningaanbod is op dit moment minimaal, zeker in de Randstad. Áls je al een woning vindt die aan de meeste van je wensen voldoet, is de kans groot dat je overboden wordt. Dat maakt het vaak lastig om je volledige wensenlijst overeind te houden; je zult concessies moeten doen.”
Duurzame huizen zijn populair
Duurzame huizen zijn in trek, zo blijkt uit een enquête van makelaarsvereniging NVM; ze worden sneller verkocht, en vaak wordt er ook een hogere prijs betaald voor huizen die al duurzaam zijn. Die populariteit is niet verwonderlijk: een duurzaam huis is niet alleen goed voor het klimaat, het zorgt ook voor een lagere energierekening en voor meer comfort in zowel de zomer als de winter.
Dieske en haar vriend hebben hun zoektocht op dit moment even op een lager pitje gezet vanwege de aanstaande komst van hun eerste kind. Maar als de zoektocht naar een huis straks wordt hervat, kijken ze dan ook zeker naar toekomstige verduurzamingsmogelijkheden, vertelt Dieske. “Zoals gezegd is het niet realistisch om te denken dat we meteen ál onze wensen en eisen op het gebied van duurzaamheid kunnen afvinken. Daarom willen we straks, als we weer actief op zoek gaan, vooral kijken naar wat er op de wat langere termijn mogelijk is.”
Naar een maximaal duurzaam huis
Dieske en Jasper hebben zelf al wel een idee van wat we zoal willen laten doen. “Op ons wensenlijstje ná een eventuele aankoop staan nu in elk geval zonnepanelen, dubbel glas en isolatie. Ook zouden we uiteindelijk graag van het gas af willen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een warmtepomp, een zonneboiler en/of – als dat mogelijk is – een aansluiting op het warmtenet. Vaak kun je dit soort maatregelen ook voor een deel meenemen in de hypotheek. En als je meer dan twee verduurzamingsmaatregelen doorvoert, zijn er bovendien aantrekkelijk subsidiemogelijkheden. Zo komen we, via een andere route, alsnog tot ons einddoel: een huis dat maximaal duurzaam is.”
Inzicht in de woonlasten
De Verduurzamingscheck van Woonnu is een handig hulpmiddel bij de zoektocht naar een duurzame woning. Deze tool biedt de hypotheekadviseur en (toekomstige) huizenbezitters binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden van een woning. Het is sowieso altijd prettig als de hypotheekadviseur actief meekijkt en meedenkt, benadrukt Dieske. “Het fijn om vooraf een globaal idee te hebben van wat bepaalde maatregelen onder de streep gaan opleveren als je kijkt naar de totale woonlasten op de lange termijn. Dus inclusief terugverdientijd, lagere energielasten en eventuele rentekorting op de hypotheek. De hypotheekadviseur is hierbij een goed aanspreekpunt, zeker als we straks weer actief op zoek gaan en een concreet huis op het oog hebben.”
Kleinere footprint
De primaire reden voor toekomstige verduurzaming is uiteraard de ‘groene’ winst die je daarmee boekt, benadrukt Dieske. “Meer comfort is straks natuurlijk een hele fijne bijkomstigheid, net als een lagere energierekening. Maar uiteindelijk doen we het echt voor een kleinere ecologische footprint. Door te kiezen voor verduurzaming dragen we actief bij aan het tegengaan van klimaatverandering. En dat is waar het uiteindelijk om draait: voor onszelf én voor de generaties na ons.”
Meer weten?
De verduurzamingscheck van Woonnu geeft binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor je woning.
Wellicht ook interessant
Nieuwe leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen.
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.