Zó financier je verduurzaming

De combinatie van een stijgende vraag naar energie en een achterblijvende energieproductie uit duurzame bronnen zorgt momenteel voor een sterk stijgende vraag naar gas, en daarmee voor flink stijgende energieprijzen.

Stel poseert voor woning

Natalie ter Schiphorst

Nog meer reden dus voor woningeigenaren om werk te maken van verduurzaming. Hoe eerder je je huis namelijk verduurzaamt, hoe sneller je onafhankelijk(er) wordt van de grillen van de energiemarkt. Bovendien zorgt verduurzaming voor netto lagere woonlasten, een hogere woningwaarde én meer wooncomfort. En ook voor het klimaat is verduurzaming van woningen natuurlijk belangrijk.

Veel goede redenen dus voor jou als hypotheekadviseur om toekomstige woningeigenaren en bestaande klanten te wijzen op de vele voordelen van verduurzaming. Het kan onder de streep erg voordelig zijn om verduurzaming mee te nemen als keuzefactor bij de aankoop van een nieuw huis. Ook loont het vaak om een bestaande hypotheek over te sluiten zodra je besluit te investeren in verduurzaming. Duurzame hypotheekaanbieders als Woonnu belonen verduurzaming namelijk met een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente.

Steeds meer mogelijkheden voor financiering

Voor een volledig hypotheekadvies aan je klant is het goed om te weten dat het aantal mogelijkheden om verduurzaming te financieren de afgelopen jaren verder is toegenomen. Wat zijn de voornaamste opties?

Extra lenen binnen de hypotheek

Toekomstige huizenbezitters én woningeigenaren met verduurzamingsplannen kunnen een hogere hypotheek krijgen. Wie energiebesparende voorzieningen meeneemt in de hypotheek, kan tot 106 procent van de waarde van de woning lenen.

  • Vaak weet de consument bij de hypotheekaanvraag nog niet of en hoe hij of zij het huis precies wil verduurzamen. In dat geval kan het energiebespaarbudget (EBB) uitkomst bieden, als apart ‘potje’ binnen de hypotheek voor verduurzaming. Hierbij leent de consument extra (maximaal 6 procent boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende voorzieningen) en beslist hij of zij op een later moment welke duurzaamheidsvoorzieningen hij of zij precies wil nemen, zolang het budget maar wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen.
  • Heeft de consument wel al een vastomlijnder idee van de maatregelen die hij of zij wil doorvoeren? Dan kan het budget voor energiebesparende voorzieningen (EBV) uitkomst bieden. Hierbij leent de consument extra voor de betreffende verduurzamingsvoorzieningen; maximaal 6 procent boven de waarde van de woning ná verbouwing (inclusief EBV).


Geld lenen voor verduurzaming

Er zijn verder diverse specifieke leenmogelijkheden voor verduurzaming, zoals de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, ‘groene leningen’ bij de bank, de Duurzaamheidslening van gemeente of provincie, of de Stimuleringslening van de gemeente.

Consumptief krediet

Ook een ‘gewoon’ consumptief krediet kan worden gebruikt voor verduurzaming. De rente ligt vaak hoger dan bij een hypotheek, maar de afsluitkosten liggen meestal een stuk lager.

Subsidies

Voor woningeigenaren met verduurzamingsplannen bestaan verschillende subsidiemogelijkheden. Zo is er de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van RVO. Deze is bestemd voor zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas) en/of een aansluiting op het warmtenet.

Daarnaast zijn er vaak lokale en regionale subsidiemogelijkheden, die kunnen worden gecombineerd met de landelijke ISDE. De Energiesubsidiewijzer biedt een handig overzicht van de mogelijkheden per gemeente of provincie.

No regret-maatregelen

Zoals je ziet, zijn er veel handige financieringsmogelijkheden die de drempel om te verduurzamen misschien flink verlagen. Zeker als je jouw klant daarbij wijst op zogenoemde ‘no regret’-maatregelen. Dit zijn energiebesparende maatregelen die eenvoudig zijn door te voeren zoals: vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, met een doorgaans aantrekkelijke terugverdientijd. Oftewel: laagdrempelige maatregelen met een ‘zekere’ opbrengst, waarvan de (toekomstige) woningbezitter meestal niet snel spijt krijgt. 

Helder zicht op de mogelijkheden

Wil je jouw klant een compleet financieel advies geven? Maak dan vooral gebruik van onze handige tool.

  • De verduurzamingcheck van Woonnu geeft binnen drie minuten inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor iemands woning, inclusief meer informatie over de benodigde investering. Ook maakt deze tool inzichtelijk hoe je klant profiteert van duurzaamheidskorting op de hypotheekrente vanaf energielabel B.

Meer weten?

Neem dan gerust contact op met Woonnu via (088) 670 65 40 of [email protected].

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.