Wat levert duurzaam wonen op? Zó overtuig je je klant

Een beter milieu, meer wooncomfort of een lagere energierekening: het verduurzamen van een woning heeft veel voordelen. Toch zien veel huiseigenaren verduurzaming van hun woning nog niet zitten. Lees hoe je de voordelen op de totale woonlasten inzichtelijk maakt voor jouw klant.

Natalie ter Schiphorst

Het is belangrijk om jouw klanten te laten zien hoeveel hun totale woonlasten omlaag gaat door verduurzaming. En hoe snel ze hun extra investering hebben terugverdiend. Verduurzamen is op meerdere manieren de moeite waard. In dit blog gaan we hier dieper op in.

Lagere energielasten

Veel verduurzamingsmaatregelen leiden direct tot een lagere energierekening. Bespreek als eerste de ‘no regret’-maatregelen: eenvoudig door te voeren energiebesparende maatregelen (zoals vloer-, dak- en spouwmuurisolatie) met meestal een aantrekkelijke terugverdientijd. Een (toekomstige) huiseigenaar krijgt niet snel spijt van deze maatregelen!

Grotere investeringen leiden uiteindelijk tot significante besparingen op de energierekening

Naast deze ‘no regret’-maatregelen zijn er ook grotere investeringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Deze maatregelen kosten wat meer en hebben een langere terugverdientijd, maar leiden tot forse besparingen op de energierekening.

Hogere woningwaarde en meer wooncomfort

Hoe duurzamer en dus zuiniger een huis is, hoe aantrekkelijker het is voor veel potentiële kopers en dus hoe hoger de woningwaarde. Op die manier betalen investeringen in duurzaamheid zich vaak vanzelf terug; niet alleen via de energierekening, maar ook via de gestegen marktwaarde van het huis. Daarnaast zorgt verduurzamen ook nog eens voor meer wooncomfort.

Een beter milieu

Hebben jouw klanten kinderen of wellicht ook kleinkinderen? Dan willen zij graag dat hun (klein)kinderen straks ook in een veilige en schone wereld wonen waarin ze niet worden bedreigd door milieurampen en kunnen (blijven) genieten van de natuur. Door hun woning te verduurzamen dragen ze hier actief hun steentje aan bij.

Rentekorting

Woonnu maakt duurzaam wonen aantrekkelijk voor iedereen. Zo belonen we je klant met een rentekorting van 0,05% voor energielabel B, 0,10% voor label A en zelfs 0,15% voor een energieneutrale woning (A++++)! Een rentekorting geldt voor het hele hypotheekbedrag en voor de gehele looptijd van de hypotheek, ook bij een tussentijdse verhoging, bijvoorbeeld van energielabel B naar A. Op die manier leidt verduurzamen ook via de hypotheek direct tot lagere woonlasten.

Rekenvoorbeeld: van energielabel C naar A

Wat kan verduurzaming concreet opleveren? Dat wordt duidelijk aan de hand van een rekenvoorbeeld. In dit voorbeeld zorgen woningeigenaren Nadia en Bart ervoor dat hun tussenwoning uit 1996 een sprong maakt van energielabel C naar energielabel A. Wat betekent dat voor hun totale woonlasten?

  • De totale hypotheek bedraagt 235.000 euro (185.000 euro annuïteit en 50.000 euro aflossingsvrij). De maandlasten bedragen in de oude situatie vóór verduurzaming 820,- euro per maand.
  • Om de sprong te maken van energielabel C naar A voeren Nadia en Bart meerdere verduurzamingsmaatregelen door. Ze investeren in vloerisolatie, zonnepanelen, HR++-glas en een HR++-ketel. De kosten hiervoor bedragen 11.901 euro, maar dankzij subsidies en btw-teruggave gaat hier nog 1.582 euro van af. De totale netto kosten komen daarmee uit op 10.319 euro.
  • Voor het oversluiten van hun hypotheek betalen ze eenmalige oversluitkosten (deze bestaan uit notariskosten, advieskosten taxatiekosten en een rentevergoeding) van 5.155 euro. De totale kosten komen daarmee uit op 15.474 euro. Deze kosten betalen Nadia en Bart uit eigen zak.
  • Daar staat tegenover dat hun maandelijkse hypotheeklasten door de rentekorting dalen naar 724,- euro per maand. Een maandelijkse besparing van 96,- euro.
  • Ook gaan Nadia en Bart flink besparen op hun energielasten. Betaalden ze eerst nog 149,- euro per maand, na de verduurzaming is dat nog maar 79,- euro. Een maandelijkse besparing van 70,- euro.
  • De totale woonlasten (hypotheek + energielasten) dalen hierdoor aanzienlijk: van 970,- euro naar 803,- euro per maand. Een besparing van 167,- euro per maand. Oftewel: ruim 2.000 euro per jaar.
  • De terugverdientijd van alle gemaakte kosten (voor zowel de maatregelen als het oversluiten van de hypotheek) bedraagt een kleine acht jaar. Hierbij is rekening gehouden met zowel de lagere energielasten als met de lagere hypotheekrente die Nadia en Bart na oversluiten betalen.
  • Bovendien stijgt de woning door alle verduurzamingsmaatregelen 8.000 euro in waarde.

Focus op totale woonlasten

Verduurzamen van een woning levert vaak lagere woonlasten op. Op de lange termijn is dit voor een klant erg gunstig voor de portemonnee. Focus dus als hypotheekadviseur op de totale woonlasten, waarbij je alle financiële voordelen meeneemt.

Goed inzicht op de verduurzamingsmogelijkheden met de verduurzamingscheck

De verduurzamingscheck geeft binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor iemands woning, inclusief meer informatie over de terugverdientijd van de benodigde investering. Ook maakt deze tool inzichtelijk hoe je klant profiteert van duurzaamheidskorting op de hypotheekrente vanaf energielabel B.

Wil je klant nog meer zekerheid over de opbrengsten? Dan biedt Woonnu ook de mogelijkheid om kosteloos een duurzaamheidsadvies 'op maat' aan te vragen bij duurzaamheidspartner Susteen.

Integreer duurzaamheid in je advies. Geef je klant inzicht in de benodigde maatregelen, een garantie op de benodigde investering en het te behalen energielabel vóór het aanvragen van de hypotheekofferte met het op-maat-gemaakt verduurzamingsrapport.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.