De groene meeneemregeling

Met onze groene meeneemregeling kan je klant de hypotheek meenemen naar een nieuw huis. Jouw klant wil uiteraard de rentekorting behouden. We helpen jou en je klant door de mogelijkheid om direct te verduurzamen richting energielabel A.

Zo krijgt hij (weer) rentekorting gedurende de hele looptijd.

Vader en dochter lachend in de achtertuin
Oud huis

Neem de (basis)rente mee

De hypotheekvorm, de resterende hoofdsom en de basisrente voor de resterende rentevaste periode van de hypotheek blijven hetzelfde.

Gezin in achtertuin

Tot 6 maanden na verkoop

Je klant kan tot 6 maanden, na het aflossen van de bestaande hypotheek, gebruikmaken van de meeneemregeling.

Vader en dochter zitten in de achtertuin

Opslag of korting

De rentekorting, en/of risico opslag kunnen wel wijzigen. Deze zijn afhankelijk van de nieuwe situatie.

Wat is de groene meeneemregeling?

Verhuist je klant naar een nieuw huis met een slechter energielabel? Dan kan het zijn dat zijn rentekorting minder wordt of dat hij een opslag moet betalen. Natuurlijk is dat in veel gevallen voordeliger dan een hele nieuwe hypotheek. Toch snappen we dat dat jammer is. Daarom bieden we jou én je klant hulp. Verhuist je klant naar een woonhuis met een slechter energielabel? Bied je klant een gratis verduurzamingsrapport aan om hem (weer) naar een beter energielabel te brengen én rentekorting te krijgen. 

Zodra je klant een labelstap maakt belonen wij die met een rentekorting die hoort bij het nieuwe energielabel. Dit noemen wij de groene meeneemregeling.

Voorwaarden meeneemregeling

  • Als je klant gebruik wil maken van de meeneemregeling geeft hij/zij dit bij je aan vóór de overdracht van het oude huis. 

  • Je klant kan tot 6 maanden, na de verkoop van je oude huis en tot passeren van de nieuwe hypotheek, gebruikmaken van de meeneemregeling.

  • Je klant kan de hoogte van de hypotheek die op het moment van verhuizen bij ons hebt meenemen. Wil je meer lenen? Dan geldt voor het meerdere de actuele rente.

  • De rentevaste periode én de basisrente blijven gelijk, die neemt je klant dus mee naar het nieuwe huis. Wel bekijken we of je klant in een andere risicoklasse komt en/of dat je korting of opslag voor je energielabel wijzigt. In die gevallen wijzigt de rente die je klant betaalt wel. 

  • Wil je de hypotheek van je klant verhogen? Let dan op: de einddatum van de rentevaste periode van een verhoging ligt nooit voorbij de einddatum van de oorspronkelijke lening.

Let op met oude energielabels

Heeft jouw klant bij het nieuwe huis een oud energielabel gekregen (opgemaakt voor 1 januari 2021)? Dat kan in zijn nadeel werken. We passen de bijbehorende korting of opslag toe op basis van het aangeleverde energielabel. Check voor je klant of het label up-to-date is, door na te gaan bij de verkoper of er in de tussentijd misschien al verduurzamingsstappen gemaakt zijn. Dat kan hem een labelstap schelen!

Energieadviseur legt eigenaren van woning iets uit over verduurzamen

Een voorbeeldsituatie

Robbert heeft per 31 januari 2020 een hypotheek met een looptijd van 30 jaar afgesloten. Op 1 januari 2033 koopt Robbert een nieuwe woning. De huidige lening(en) en rentecondities wil hij meenemen en daarnaast de hypotheek verhogen. Als hij zijn hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning dan heeft de oorspronkelijke hypotheek nog een looptijd van 17 jaar. De basisrente voor dit deel blijft gelijk. De rentevaste periode van het extra leningdeel kan vervolgens maximaal 17 jaar zijn, omdat de oorspronkelijke hypotheek al 13 jaar loopt en de rentevaste periode van het nieuwe leningdeel af moet lopen op de einddatum van de oorspronkelijke hypotheek. Dit kan ook bijvoorbeeld 10 jaar rentevast zijn en bij een volgende renteherziening maximaal 7 jaar rentevast. De looptijd van dit nieuwe leningdeel kan wel 30 jaar zijn.

FAQ

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.