In gesprek met Scherp Financieel Advies

Onlangs reisden we af naar Groningen. We hadden een afspraak om Jeroen Koops van ’t Jagt en Hannelore van den Bosch van Scherp Financieel Advies te interviewen. Altijd goed om te horen van de hypotheekadviseur wat er speelt in de markt en hoe zij Woonnu ervaren. Jeroen en Hannelore zijn beiden financieel adviseur.

Stel poseert voor woning

Natalie ter Schiphorst

Scherp advies Groningen

We spraken met Hannelore en Jeroen onder andere over de Duurzaam Voordeel Hypotheek pilot van Woonnu: Scherp Financieel Advies was de eerste partij die een Duurzaam Voordeel Hypotheek aanvroeg. Allereerst zijn we natuurlijk geïnteresseerd in hoe Scherp Financieel Advies Woonnu ervaart. Hannelore en Jeroen geven aan zeer tevreden te zijn over Woonnu en de Duurzaam Voordeel Hypotheek. Ze benadrukken het belang van het bespreken van verduurzamen in het adviesgesprek. Vooral bij starters die nog niet altijd de waarde van verduurzaming inzien.“ Verduurzaming vinden we belangrijk en past daarom goed bij ons. We ervaren korte lijnen. Behandeling en acceptatieproces zijn vrij simpel. Ook de mogelijkheid van een desktoptaxatie vinden wij fijn.” aldus Hannelore. 

Jeroen en Hannelore geven aan intrinsiek gemotiveerd te zijn om verduurzamen  mee te nemen in hun gesprekken met klanten. Als het niet is om het klimaat te verbeteren dan is het in ieder geval om de woonlast van de klant te verlagen.“ Wat je ziet is dat de gemiddelde starter nu zoekt naar een label A woning. Door de Duurzaam Voordeel Hypotheek aan te bieden worden ook woningen zonder label A interessant. Mensen vinden verduurzamen soms ingewikkeld, weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. Dat kunnen wij goed uitleggen” geeft Hannelore aan.

Hoe bespreek je verduurzamen met de klant?

Veel consumenten zijn zich nog niet bewust van de mogelijkheden voor verduurzaming bij het aanvragen van een hypotheek. Daarom is het belangrijk om verduurzaming mee te nemen in het adviesgesprek. Weten consumenten dat ze hiervoor terecht kunnen bij hun hypotheekadviseur? Jeroen: “Meer dan voorheen en dat komt dan vaak door de hoge energielasten. En dan zijn het meer de doorstromers die dit aangeven dan starters. De starter heeft geen referentiekader, die voelt nog niet aan den lijve waarom hij beter kan gaan verduurzamen. Dus vooral bij die starter is het erg belangrijk om verduurzamen mee te nemen in het adviesgesprek.”

Nu heeft Woonnu hiervoor dus een mooie hypotheekvorm: de Duurzaam Voordeel Hypotheek. Helpt dit dan om verduurzamen nog makkelijker te bespreken? Hannelore geeft aan: “Ja dat helpt absoluut. Je kunt aantonen hoe je van het huis een A-label kunt maken, en hoeveel het gaat kosten met de garantie-berekentool. Die tool is heel visueel, erg duidelijk. Ik vul de berekentool in waar de klant bij zit en omdat het zo’n visuele tool is ziet de klant direct welk bedrag er nodig is om hun huis naar energielabel A te krijgen. Dat maakt het heel concreet. Het is geen indicatie maar een heel concreet bedrag. ”Jeroen heeft hetzelfde gevoel. “Ja dat is fijn, het is heel concreet. Het is niet zo dat we zeggen het kost je ongeveer zoveel. Nee, het is een heel concreet bedrag. De klant weet voor dat bedrag krijg je een energielabel A. 

Wij kunnen ons voorstellen dat de klant iets vindt van het bedrag wat dan op het scherm verschijnt. Worden ze er blij van? Jeroen geeft aan: Ja, dat denk ik wel. Soms hebben klanten natuurlijk nog niet over het bedrag nagedacht maar dan laat je zien wat het kost en dan doen ze het wel. En eerlijk: het bedrag is vaak ook niet heel schokkend  voor de huizen die in aanmerking komen voor de Duurzaam Voordeel Hypotheek. En die korting op de rente vinden klanten natuurlijk ook interessant. Dan heb je het al bijna terugverdiend.”

Scherp Advies Groningen

Denken jullie dat de Duurzaam Voordeel Hypotheek de zorgen bij de klant uit handen neemt? “Ja” zegt Jeroen, “hoe makkelijk wil de klant het hebben? Er komt iemand langs om te bepalen wat er nodig is om een energielabel A woning te bereiken. Alle verduurzamingsmaatregelen worden geïnstalleerd. Je krijgt direct de korting die hoort bij energielabel A vanaf de start van de hypotheek en na installatie ook nog een officieel nieuw energielabel. Kijk dan neem je drempels weg! Jullie schudden hiermee de markt echt wel een beetje op. Je hebt ook een groep mensen die heel groen zijn en die het zelf regelen. Maar een hele grote groep kiest voor gemak. En dat gemak biedt de Duurzaam Voordeel Hypotheek.”

Is de Duurzaam Voordeel Hypotheek voor een specifieke doelgroep?

Scherp Financieel Advies bespreekt altijd het verduurzamen van de woning met de klant. Nu de Duurzaam Voordeel Hypotheek er is zijn we benieuwd of ze dit aanbieden aan een specifieke doelgroep.
Jeroen: “Nee, niet voor een specifieke groep. De Duurzaam Voordeel Hypotheek past bij de ene klant beter dan bij de andere. Maar we nemen verduurzamen bij iedere klant mee in het gesprek. We segmenteren niet van tevoren. Het mooie van de garantie berekentool is juist dat het eigenlijk heel breed inzetbaar is. Maar de meeste mogelijkheden liggen denk ik wel bij NHG en starters.”  

Toch biedt de Duurzaam Voordeel Hypotheek vele voordelen. Jeroen vertelt verder: “Voordat de Duurzaam Voordeel Hypotheek bestond bespraken we verduurzamen ook al. Maar als het puntje bij paaltje kwam dan zeiden klanten vaak: nou doe eerst maar alleen de hypotheek en verduurzamen nog maar even niet. Het kan altijd nog. En nu met de Duurzaam Voordeel Hypotheek regel je het gelijk. Het neemt gedoe weg. En wij faciliteren het, we halen alle drempels voor je weg maar verder zitten we nergens tussen!”

Zien klanten jullie dan als verduurzamingsexperts? “Nee” zeggen ze in koor. “Wel stellen mensen vragen over wat Susteen is en wat ze dan gaan doen. Dat kunnen we natuurlijk niet precies zeggen omdat het maatwerk is. Maar we kunnen wel zeggen: voor bedrag X krijg je gegarandeerd energielabel A. De kracht van het concept is dat wij het faciliteren en dat de experts bij de klant thuiskomen en uiteindelijk de verduurzamende maatregelen professioneel installeren.” 

Wat is de Duurzaam Voordeel Hypotheek?

De Duurzaam Voordeel Hypotheek is een pilot die Woonnu in 2022 is gestart en waarvoor we al onderscheiden zijn met de Groene Lotus Award (2022) en de SEH Duurzaamheidsaward (2023). Scherp Financieel Advies is sinds het begin van de pilot een enthousiaste deelnemer.

Binnen de pilot kan voor een specifieke groep woningen gemakkelijk én snel een garantiebedrag worden berekend, waarmee de woning binnen 12 maanden naar energielabel A wordt verduurzaamd. Gegarandeerd. Klanten ontvangen hierbij direct de rentekorting die bij energielabel A hoort. Onze verduurzamingspartner Susteen regelt alles. Van het opstellen van een op-maat-gemaakt rapport en het maken van afspraken met aannemers, tot het volledig uitvoeren van de verduurzamingsmogelijkheden. Met één handtekening heeft de klant dit geregeld.
      
Wil je hierover meer weten? Neem contact met ons op via [email protected] of bel 088 670 6540. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Lees nog meer over het interview

Vrouw poseert bij nieuwbouwwoning

Een handtekening voor verduurzamen is genoeg!

Vinden klanten het spannend om een handtekening te plaatsen op de verduurzamingsovereenskomst met alleen de informatie over het gegarandeerde investeringsbedrag en gegarandeerd energielabel? Uiteindelijk krijgen ze het op-maat-gemaakt woningverbeterplan pas een paar weken later. Hannelore: “Nee, dat hebben we nog niet gemerkt. Dat zijn denk ik ook alleen klanten die er sowieso niet voor open staan dus die doen uiteindelijk niets. Vaak zijn dat mensen die zelf heel handig zijn. Of zelf al in zee zijn gegaan met verschillende partijen waarmee ze de verduurzaming gaan realiseren.” Jeroen vult aan: “Maar dan kun je de pech hebben dat partijen niet op komen dagen of op het laatste moment afzeggen. Je moet het dan allemaal zelf regelen. Via Woonnu heb je één partij, die regelt alles. En best snel ook!”

Scherp Advies Groningen

Intrinsieke motivatie voor verduurzamen

Jeroen vult aan: “Klopt. Mensen zien het belang van een nieuwe keuken direct, en het belang van verduurzamen soms niet. En als ze willen verduurzamen, schieten sommigen in de stress omdat ze zonnepanelen, dubbel glas en isoleren willen combineren en dat bij allerlei verschillende partijen moeten gaan regelen. Het is aan ons om goed uit te leggen wat de invloed van verduurzamen is op de maandlasten. We brengen verduurzamen net zo ter sprake als de vraag of iemand in de toekomst minder wil gaan werken door bijvoorbeeld het krijgen van kinderen. We denken aan een totaalplaatje en dat bekijken we bij iedere klant. Bij de maandlasten behoren net zo goed de energielasten. Als je 9000 euro energiebesparende voorzieningen (EBV) neemt dan kost dat ongeveer 30 euro per maand. Je weet zeker dat je dat na het verduurzamen gaat terugverdienen!”

Scherp Advies Groningen

Ook andere aanbieders bieden verduurzamen aan

Stel dat een klant wel wil verduurzamen maar om wat voor reden dan ook doen ze dat niet via Woonnu. Wat zijn dan de verschillen met andere aanbieders? Jeroen verteld: Ja, jullie zijn natuurlijk niet de enige die verduurzaming aanbieden. Maar dit is wel by far het beste product qua laagdrempeligheid. Het ligt een beetje aan het type klant. Sommige klanten zijn geld gedreven en willen gewoon de goedkoopste rente, waarbij het niet uitmaakt bij welke geldverstrekker dat is. Dat is ook niet erg, als ze maar gaan verduurzamen!” Hannelore vult aan: “Dan gaat de klant meestal voor een Energiebespaarbudget (EBB) van 9000.- zodat de klant niet aan hoeft te geven wat ze gaan doen.  Op het moment dat ze willen verduurzamen spreken ze dit potje geld dan aan.”

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.